tabung untuk butik saya (",)

Saturday, January 16, 2016

masjid itaewon & makanan halal

haluuuu
hahaha baru nk update itaewon,trip dh dekat 2taun dah cite xabis2 lg hahaha bertabah la ye..better late than never gituuuu kan ;p

OK SAMBUNG

lepas turun dari namsan tower kami amik bas no 2 ke 3 untuk ke itaewon.perjalanan dalam 30minit rasanya.huhu xingat dah.
bas akan berhenti betul2 kt tepi jalan kt itaewon ni..untuk ke central masjid itaewon korang kena jalan kaki dalam 500m/1km+-

 b4 start berjalan,kita gam kasut cik abang ni dulu nk beli yg baru macam lambat je nk tercari2..
 hanbok untuk budak2
 kedai kebab..
otw nak ke masjid tu mmg banyak sangat kedai2 makanan halal
bahan mentah halal pun ada
Korean halal food
kawasan masjid ni de sekolah rendah






kami try makan kt MURREE MUSLIM FOOD

Yang aku belajar kt korea ni tahap integriti depa mmg tinggi..tgk la diorg ltk mesin ATM cmni je.just skru kt 4penjuru je..kalu kt malaysia ni xdan bape jam pasang org dah cabut dulu.

Map itaewon

Balik dari masjid kami singgah beli roti kt kedai SALAM BAKERY..banyak manisan dr turki/timur tengah.recommended :)

Friday, October 31, 2014

day 5 ~namsagol village, namsan tower

haii,sementara akak macam rilex ckit arini apakata kita sambung la bagi perabih semua cite korea ni.
 
day 5
 
itenary pagi ni kami akan melawat kawasan2 sekitar seoul je.kami gi namsangol hanok village, namsan tower, itaewon ngn myeongdong utk shopping skincare n mekap walaupun aku bukan kaki mekap.hahaha
dalam kul 9pagi kami dh keluar terus amik subway utk ke namsangol hanok village. (direction - turun kt chungmuro st, exit 3/4)
 
 lif utk OKU.kt korea ni kan banyakkkk giler tangga,ni antara kemudahan yg depa buat tuk OKU
 lepas korang keluar dr exit 3/4 td korang jln kekanan ckit tp xde la kekanan sgt..korang paham x?harap paham la ye.hahaha
dh jln dlm 2/3minit korang akan nmpk tiang mcm pic ats ni,kalu dh nmpk korang ke kiri tau pastu jalan je straight
 sampai jumpa pintu gerbang ni.itu tandanya korang dh sampai kt namsangol hanok village ni
kawasan kt sini luassss sangat tau jd korang kena alert pintu msuk ke rumah2 traditional tu
 produk anyaman daripada apa aku xingat dah.jerami KOT?diorang buat bakul,bekas telur,selipar n mcm2
pintu masuk ke hanok tu ada kt belah kiri dr tempat ni.jgn ikut jalan yg naik bukit tau!sbb jln tu nk ke taman.kalu xjumpa try2 le tye local kot2 depa leh tolong :)
kusyuk ahjussi tu m'ngayam :)
 antara rumah2 tradisional yg ada.design rumah depa ni pun ikut pangkat gak.mcm umh pegawai2 xsama ngn yg kelas bawahan
**kalu salah info minta maaf naa


 lepas dah puas ronda2 kt hanok ni, kami keluar untuk ke Namsan Tower pulak korang kena keluar balik ikut pintu gerbang mula2 masuk tu pastu tunggu bas kt depan WOORI BANK (ada bus stop kt depan tu,korang boleh naik mana2 bas yg ada tulis NAMSAN TOWER.
tambang rasanye dlm 900won/1000won seorang (xingat dah :D)

OK dah turun bas.tarik napas semua.. hurrmmm..hembus napas...ni bukan kemuncak Nye lg ye, korang kena menapak lg lbh kurang 200++ mtr utk ke puncak.

steady je bang ye :)
perlu diingatkan kalu korang nk travel mana2 pun cara backpacking/Rambo ni, badan MESTI kena fit. atleast b4 gi travel tu pegi la jogging ke strehcing urat2 tu bg xterkejut bl kena byk jalan nnt..hahaha
ko tengok akak ko tu mencungap naik bukit tp 'peace' totap.huhuhu
dh sampai kt atas tu mmg nest la kan.dengan cuaca dia yg best, pemandangan yg cantik huh mmg bbaloi2 lah :)

kerusi bengkok.siap b'ratur nk amik gambar 
'keypad lock' ni pn trend kt sini.konon2 macam ku kunci cinta kita termetri disini lah kekdahnye..heheh
 
kami spend kt sini dlm 2jam gak sebelum kami ke itaewon.cite itaewon kita sambung kt entry berikutnya k :)
 
***************************************

 

Tuesday, August 26, 2014

day 4 mountain soerak + bandar sokcho

weeehuuuuuu
hahaha xabis2 lg citer pasal korea ni..4bln dh tinggalkan bumi korea tp cito eh masihhh dihari ke4..heeee
ok la sambung day 4 ye  :)
 
pagi tu kami bangun awal kekonon nk tgk sunrise kt tepi laut tp t'lambat bangun lak..sedor2 dh kul 7,sunrise 640pg
tp xpe kite siap2 jela kn ambil2 angin pagi kt sokcho ni.
 pinjam basikal hostel je yg penting ITS FREE! suka..suka..suka  :D
 jln2 menyusuri tepi2 laut tenang je rasa :)
 rindunya nk dtg korea lg..hewhewhew
plan nk naik kt light house tu tp macam jauh je nk mendaki jd kita cancel la naik,amik gmbr dr bwh je :)
 subok tap..mercu tanda sokcho
shoplot
 kedai seafood mmg heaven la..melambak2 kedai
king crab kot
 
dah puas jalan2 naik beskal, terus je balik hostel..nak kemas2 barang utk check out sbb kami amik 1malam je kt sini tp sy cadang uoll amik 2 malam br byk ckit tempat boleh cover
 
 time tunggu bas nk ke mountain soerak/soeraksan..naik bas no7/7-1 ye..amik masa dlm 1jam juga utk ke gunung tu..tambang nye adushhh xingat la..nnt kne tgk buku semula pastu kita update ye
 
 1st time tgk buah berangan dalam kulit
 yeay!!sampai jua ke mountain soerak ni..kalu pegi wajib posing kt beruang ni tau..ni kt depan kuanter tiket kena byr 3,500won sorang
 
kalu nak naik ke puncak,cable car ada disediakan tp kena caj la..bape caj tu kne cek buku semulaa dh xingat..hahahaha..almaklumla ni cito bln 4 aritu
 
puncak batu..hehe

 rehat sebentar sambil minum susu pisang..susu ni sodap tau!
 
lepak2 kt atas ni lbh kurang 2jam pastu turun bawah utk lunch..kami bawak bekal,masak nasi siap2 kt hostel n mkn ngn sambal bilis+rendang..huhhh sodap amek laa kan dh la cuaca sejuk2 gituu
pastu amik bas utk balik ke hostel..kitaorg simpan beg kt hostel n its free ye..hehehee
pastu sementara nk tunggu bas ke seoul kul4 ptg kami jln2 dulu kt kawasan sekitar
 
 atas ni gaetbae boat(betul ke ntah aku eja) utk pegi ke seberang sana..kt situ ada tapak shooting cite 'autumn in my heart'
tambang 200won je dalam 60sen duit kita

trademark sokcho
jungang market...lbh kurang mcm namdaemun market je tp rsenye namdaemun lg best..hehehe
stesen bas sokcho ni kecik je mcm stesen bas kt pekan2 gitu..dr hostel ke stesen bas ni de jln shortcut,kalu nak tau nnt korang tanya owner hostel tu :D
harga tiket ke Dongseoul station 17,600 won seorang
(station Gapbyeon- line 2)
 
setelah menempuh 3jam++ sampai la ke dongseoul terminal..terus je amik subway utk ke guesthouse
malam tu kami rilex2 je..esok lak sambung jalan
 
kita pn sambung len kali la ye..huhuhu
DAAAAAAAAAAA

Saturday, May 3, 2014

trip korea~ day 3 (Nami Islands & sokcho)

 ok, kita sambung hari yang ke 3
arini pegi ke Nami Island ni semua penangan cite winter sonata la ni..sebenarnye kt sini kalu uoll just tgk dengan mata kasar je mmg xde pe yg menarik sgt pn tp kalu uoll tgk dgn mata hati huhhhh kiri kanan depan belakang best sangat..romantic je jalan peluk2 pegang2 tangan..hahaha
 
nak ke sini ada 3cara :
* by subway - turun Gapyeong st (gyeongchun line(tambang 1,950won/pax(T-money) keluar je dr stesen tu terus amik teksi ke nami island (tambang +-3,000won/teksi)
kena jalan sikit untuk ke kuanter tiket
 
* by ITX - wangsimni st/cheongnyangni st turun di Gapyeong st (tambang 4,800won/pax) keluar stesen kena amik teksi ke nami island..perjalanan dalam 5minit
~ITX adalah keretapi laju xde la kena byk kali transfer tren
 
*by bus - naik di Insadong/hamsil exit 4..bas ni b'tolak kul 9.30pg balik seoul kul 4ptg (tambang 23,000won/pax-termasuk entry fee 8,000won sorg)
 
kami pilih seperti biasa lah SUBWAY! ni yang paling jimat..hahaha
entry fee dan feri ke Nami Island adalah 8,000won sorg
 
 masa ni nak transfer ke line gyeongchun(line hijau turquoise)
 xde org kt stesen ni sbb dah luar dr seoul
perjalanan ke nami ni ramai warga emas
 kalu golongan muda belia ni 24jam ngn gajet masing2 xde pun nak borak2 ngan orang sebelah buat hal masing2 je
 
 ni kt pintu gerbang 'immigration' kire laluan nk ke pintu masuk la ni..hehe
 kuanter tiket..make sure uoll beli tiket dulu ye 8,000won sorg
 ni je sisa2 sakura yang tinggal..silap tarikh dtg, kalu 2 weeks b4 blh tgk cherry blossom
spot Malaysia flag :D
 WELCOME to Nami Islands
 signature pokok of Nami..apa lagi posing la kita..hehe
 korea selatan+Malaysia
us :)
cantik kan?? best je jalan2 kt sini dengan cuaca yg sejuk2

apa khabar Malaysia
 
kt sini ada disediakan surau/musolla ye lengkap la semua telekung,sejadah, al quran semua ada
direction : lokasi kt Love Village dekat dengan tempat sewa basikal

 sebelah bangunan ni (bangunan color kuning)
terletak disebelah kiri akan nmpk pintu ngan tulisan 'musolla' masuk dalam ni
 depan sikit ada tangga ni naik ke tingkat atas..nmpk x sign 'prayer room' tu?ada ank panah keatas
belok ke kanan masuk dalam Gallery N tu..surau ada dalam tu
xde pintu ye just kain je jadi penghadang..surau ni campur laki pompuan..masa kami pergi ni xde org dlm tu jd senang la :)
 
 tempat amik wuduk n telekung yang disediakan
 
 kafe ni de halal korea.insyallah dijamin :) kt sini kami makan pankek kimchi (8,000won sekeping) sedap juga (ko pe yang xsedap..hahaha)
 halal sign :D
 
lagi sisa sakura disini..kt tempat lain mmg dh xde langsung bunga ni
 
 penat berjalan, kita piknik dulu santai2 sambil makan nasi td makan pankek aka lempeng kimchi je xt'kesan kt perut ni.huhu
pau kacang

 round kt sini lebih kurang 2jam je pastu terus ke subway untuk ke SOKCHO.. 
sementara tunggu teksi..korang jangan risau kt sini banyak sangat teksi untuk ke mana2..
 kt sini kami tersilap plan!plan nk ke sokcho sepatutnya kena ambil bas kt dongseoul bus station( subway Gangbyeon line 2) tapi kami ingat gapyeong iaitu subway ke nami island..
nasib baik 'tourist information' membantu, die ckp paling dekat kena naik kt chuncheon bus terminal (subway turun kt Namchuncheon, jalan straight(lintas jalan) n terminal ada kt belah kanan)
ni pintu masuk terminal
 ada hikmahnye naik bas dari sini, tambang nye lagi murah hanya 13,400won seorg (sokcho) trip kami jam 630ptg,waktu kami sampai tu dlm kul 5ptg lama lagi nk tunggu,nasib baik kami ada bawak roti penyek boleh ngopi2 dulu,seperti biasa gi beli kopi vending machine 300won

 view dari dalam bas
perjalanan ke sokcho dalam 2jam..disebabkan sampai dah malam jadi semua gambar yg diambil xelok blurr je..
kt sokcho kami stay kt The House Hostel rate untuk double room 35,000won je.the owner (mr yoo) sangat la peramah.sampai2 je dia akan terang kan pe yang menarik kt sekitar sokcho..mmg recommend sangat uoll stay kt sini
 
nanti kita sambung hari berikutnya..stay tune :)

There was an error in this gadget